пʼятниця, 25 червня 2010 р.

Відзначення 14-ї річниці Конституції України

До Дня Конституції України в районному Будинку культури пройшло урочисте зібрання громадськості Надвірнянщини, де взяв участь начальник районного управління юстиції. Ярослав Левкун виступив з історичною довідкою конституційного творення в Україні та провів аналіз норм діючої Конституції. Особливу увагу було зосереджено на необхідність виконання норм Основного Закону як громадянами України, так і посадовими особами.
«Конституція – Основний Закон держави»
Сьогодні напередодні святкування 14-річчя Української Конституції, ми повинні чітко усвідомлювати, що Конституція в кожній державі - це не просто документ, не просто Закон, а це ще й національна гордість, в якій розписані основні засади державного устрою та демократичні свободи людини.
Історія Конституційного творення України дуже терниста і сягає глибоко в давнину. Всім відомо, що ще у 18 столітті, а точніше 1710 року була прийнята так звана Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Це перша Європейська Конституція. Але ця Конституція була написана в умовах вигнання, так і не набула реальної юридичної сили. Її було прийнято на зборах козацтва біля сучасного міста Бендери (нині це територія Молдови).
Документ складається із преамбули та 16 статей. Вперше було сформовано поняття парламенту (Генеральна Рада). Генеральна Рада складалася із обраних, поважних людей і збиралась сесійно (в січні, квітні, жовтні). Генеральна Рада обмежувала права гетьмана.
9 квітня 2010 року (у м. Бендери, республіка Молдова) було відкрито пам’ятник Конституції, встановлений в честь її 300-річчя. Пам’ятник споруджено у вигляді книги, на якій викарбувано історію написання Конституції та її повну назву на українській та латинській мовах.
Наша Конституція України, яка прийнята в 1996 році, за оцінками Венеціанської комісії Ради Європи є однією із найпрогресивніших в Європі. Однак, замість того, щоб розвивати основні принципи, які закріплені в нашому Основному Законі, із політичної доцільності наші політики весь час хочуть вносити зміни і переписувати Конституцію під свої потреби. Так сталося і в 2004 році коли були внесені зміни до Української Конституції. Ці зміни за оцінками експертів розбалансували механізм державної влади, після чого розпочалася політична криза між гілками влади, що не може сприяти розвитку держави і ми всі бачимо наслідки такої кризи.
В Конституційному праві є принципи, що Конституція будь-якої держави має бути прийнята раз, і зміни можуть вноситись вкрай рідко і то в частині покращення чи розширення прав людини та громадянина. Прикладом цьому є Конституція США.
Отже, не потрібно вносити зміни в Конституцію, а виконувати ці основні демократичні норми. Ті чи інші правовідносини в державі регулювати законами, які б не суперечили Основному Закону.
Є багато способів шукати причини в Конституції, в Законах України, але причина не в цьому, а в невиконанні норм Закону і що саме небезпечне - це порушення Конституції і Законів посадовими особами.
Правовий нігілізм – це нехтування нормами, які визначені Законом. Нам треба цього позбутись. Громадянин діє за принципом: хочу щоб швидше прийняв лікар - треба віддячити, хочу щоб швидше дали довідку – треба віддячити, але це не правильно, це загальнодержавне зло (корупція) яке всім ускладнює життя. І не тільки правоохоронні органи повинні із цим боротись, а всі громадяни мають усвідомити, що кожен службовець, лікар чи вчитель надає послуги і всі за це отримують заробітну плату, якщо ці послуги будуть неякісні, держава має замінити такого спеціаліста. Тобто кожен в суспільстві має якісно виконувати свою роботу.
Засоби масової інформації і громадські організації в цьому процесі також мають бути небайдужими.
В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини на підставі Конституції України гарантується (стаття 8 Основного Закону).
Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані (стаття 22 Конституції України).

З нагоди святкування Дня державної служби та Дня Конституції України зичу всім жителям Надвірнянського району добра, злагоди, здоров’я та професійного успіху для державних службовців, а також здійснення усіх мрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.