четвер, 3 червня 2010 р.

« 1 червня - Міжнародний день захисту дітей »

У 1950 році Міжнародна жіноча організація прийняла рішення про відзначення 1 червня Міжнародного дня захисту дітей.
В Україні з 27.09.1991р. набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю Конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок. Головним завданням Конвенції є забезпечення дітей особливим піклуванням та допомогою, надання необхідного захисту, сприяння сім'ї, як основному осередку суспільства, та природного середовища для зростання і благополуччя всіх її членів і особливо дітей. Конвенція визнає, що дитині для повного та гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточені, в атмосфері щастя, любові та розуміння, дитина має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві.
Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998року. В цей день відбуваються різноманітні заходи, що підкреслюють увагу до дитячих прав і до формування гармонійної особистості. Діти, як найвразливіша частина суспільства, потребують особливого захисту й піклування.
Перше законодавство про дітей з'явилося на Заході наприкінці XIX початку XX ст. Дітей, беззахисних перед експлуатацією дорослих, почали вилучати з процесу виробництва. Потім було прийнято і законодавство про обов’язкову освіту.
У 1924 р. в Женеві прийнято Декларацію прав дитини, що стала першим міжнародним інститутом, спрямованим на захист дітей. У ній визначено обов’язки дорослих стосовно дітей. У такий спосіб права дитини увійшли до системи міжнародного права. В 1945 р. було утворено Організацію Об’єднаних Націй, і правам дитини стало приділятись більш особливу увагу.
У 1948 році прийнято Загальну Декларацію прав людини. У 1989 році усі члени, Генеральної Асамблеї ООН одноголосно ухвалили Конвенцію ООН про права дитини. Вона була знано досконалішою і ширшою порівняно із Женевською й торкалася не лише життєвих потреб дитини, а й моральних - любові й розуміння, проголошувала право на ім'я і національність, передбачала обов'язкову і безплатну початкову освіту, заборону дитячої праці до певного віку, право дитини на гру і творчість.
Конвенцію підписали й ратифікували 192 держави, серед яких була і Україна - Верховна Рада України 27 лютого 1991 року ратифікувала Конвенцію про права дитини .
Права дитини визначені у розділі 2 статей 51 та 52 Основного Закону нашої держави - Конституції України. У квітні 2001 року прийнято Закон України «Про охорону дитинства».
Особливий внесок у справу забезпечення прав дитини у світі робить Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ)। ЮНІСЕФ відкрив постійне представництво в Україні для допомоги урядові в реалізації різноманітних програм, спрямованих на захист та розвиток українських дітей. Діти - майбутнє нашої країни, і від їхнього фізичного розвитку, знань, вмінь залежатиме, якою буде наша держава в майбутньому .

Основні тези із Конвенції ООН про права дитини:
Стаття 1 говорить, що для цілей цієї Конвенції дитиною є кожна людська істота до досягнення 18-річного віку, якщо за законом, застосовуваним до даної особи, вона не досягає повноліття раніше.
Держави-учасниці поважають і забезпечують всі права, передбачені цією Конвенцією, за кожною дитиною, яка перебуває в межах їх юрисдикції, без будь-якої дискримінації незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, стану здоров'я і народження дитини, її батьків чи законних опікунів або яких-небудь інших обставин.
В статті 10 говориться, що держава повинна докладати всіх зусиль для попередження викрадення дітей, торгівлі дітьми та їх контрабанди. Діти не товар, яким можна торгувати.
В статті 17 говориться, що держави-учасниці визнають важливу роль засобів масової інформації і забезпечують, щоб дитина мала доступ до всебічної інформації, заохочується розповсюдження засобами масової інформації матеріалів, що стосуються соціальних, культурних питань розвитку дитини. Держава також запобігає розповсюдженню та впливу шкідливої для дитини інформації.
У статті 24 Конвенції сказано, що держави - учасниці визнають право дитини на користування найбільш досконалими послугами системи охорони здоров'я і засобами лікування хвороб та відновлення здоров'я.
Стаття 36 говорить держави-учасниці захищають дитину від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини.
Згідно статті 38 Держави - учасниці повинні вживати всіх можливих заходів, щоб особи, які не досягли 15-річного віку, не брали безпосередньої участі у воєнних діях।

Надвірнянське районне управління юстиції з нагоди святкування Дня захисту дітей хоче побажати всім дітям та школярам знайомитись із своїми правами а також оздоровитись та відпочити за період літніх канікул.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.